Kan jij tips gebruiken voor hardlopen tijdens de komende warme dagen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mijn beste marathon liep ik op een hete zomer dag in Barcelona 2010. Niet mn snelste marathon, maar 13e op het Europees Kampioenschap en de hoogst geklasseerde Nederlander was beter dan ik vooraf had durven dromen. 35 graden was het die dag en door de hitte werd de marathon een waar veldslag. Graag deel ik mijn ervaringen, met omgaan met de warmte, met jou.

Warmte = wennen !

Twee weken voor de marathon was ik al in Barcelona om te wennen aan de warme temperaturen. Op de eerste dag hiervan liep ik 30 minuten in een rustig te tempo te steunen en te hijgen: “poeh wat een hitte, hoe moet ik hier straks een marathon in rennen??”. Twee weken later, de dag voor de marathon dronk ik koffie met mijn ouders op het terras. Zij net aangekomen om mij te komen supporten, puffend en steunend van de warmte. Tegelijk vond ik het inmiddels “chilly” en deed een truitje aan.

Lichaamskerntemperatuur

Alles draait in de warmte om de kerntemperatuur van je lichaam. Als deze te hoog wordt, raak je oververhit en is deze niet meer omlaag te krijgen. Houdt deze laag dus!

Koelen

Neem vooraf wat koud water. En drink ook koud water. Je kunt je drank vooraf invriezen, zodat het tijdens het lopen nog koel is. Koelen werkt namelijk het beste van binnenuit.

Pas je tempo aan

Loop rustiger en stel je doel qua tempo en eind tijd bij. Je zult snel oververhit raken. En dit voel je niet aankomen ook. In een training is het slim om wat vaker en langer pauze te nemen.

Drinken

Drink minimaal 1 liter per uur. Let op: dat is veel meer dan af en toe een paar slokken! Tijdens het lopen zweet je, hiermee koelt je lichaam. Als je vochtverlies echter groter is dan 3% zonder dat je dit aanvult. Ga je hier last van krijgen en langzamer lopen. Drink genoeg dus!

Voor de Pro: sta voor en na afloop van je training op de weegschaal. Heb je meer dan 3% gewicht verloren? Dan heb je te weinig gedronken!  

Ben jij nieuwsgierig het mijn post marathon interview na de hete marathon in Barcelona: https://www.youtube.com/watch?v=pkVUE22F8_8

Ontdek Meer

Rennen met Rens Pro opgericht

Met trots kondig ik jullie bij deze een nieuwe tak van Rennen met Rens aan: “Rennen met Rens Pro” Een groep lopers