“Ik ben mijn zenuwen dankbaar voor mijn (sport) prestaties” – met tips om faalangst te lijf te gaan

Facebook
Twitter
LinkedIn

Als 18-jarige kon ik echt doodgaan van de zenuwen. Of het nou een hardloopwedstrijd was, een presentatie op school of mijn rijexamen. Vaak was ik wel een week ziek van de spanning.

Gestopt was ik allang met sporten als ik, sportpsycholoog Jan Huijbers niet had ontmoet op mijn 20ste. Jan leerde mij mijn zenuwen te gebruiken om zelfs beter te presteren!

Kijk onderstaande video over mijn presteer en presenteer moment. Lees daarna onder de video verder.

Het allerbelangrijkste is dat je de spanning volledig toelaat en accepteert. Dus ook het nare gevoel dat het geeft! Vaak willen we van dat gevoel af en daar gaat het fout. Het vermijden leidt juist tot nog meer spanning. De zenuwen krijgen zo macht over je en geven je een loom en zwaar gevoel.

Kom in de actionmode oftewel presteerstand

Op de ochtend van een wedstrijd, presentatie of examen is het heel goed om zenuwachtig te zijn. Verwelkom de spanning als een ware vriend! Hmmm heerlijk, ik voel het gieren in m’n lijf. Nu sta je namelijk in de “action mode”, oftewel de presteer stand.

Met een lach op mijn gezicht ga ik voor de vijfde keer vanochtend naar het toilet en krijg ik met grote moeite mijn boterham naar binnen. Vandaag ben ik echt zenuwachtig. Geweldig!

Bedenk jezelf hoe het zou zijn totaal zonder zenuwen. Dat het je werkelijk niets kan schelen. Dan zou je niet eens van de bank komen en dus een poging doen om je doel te bereiken. In een hardloopwedstrijd loop ik dan sjokkend achteraan.

Spanning hoort erbij! Ik ben er dankbaar voor want zonder had ik nooit op zo’n hoog niveau gepresteerd. Oefen gerust met alle spannende momenten in je leven want zo ga je steeds beter presenteren.

Je beste zelf zijn. Wie wil dat nou niet?

Meld je nu via https://www.eversports.nl/widget/w/3cbgl7 aan voor een van mijn hardlooplessen en ik leer jou onder andere je beste zelf te worden!

Binnenkort meer over hardlopen en sportpsychologie hoe concentratie jou kan helpen beter te presteren.

Vul onderstaande in als je meer wilt weten en op de hoogte wilt worden gehouden over hardlopen en sportpsychologie.

Ontdek Meer

Rennen met Rens Pro opgericht

Met trots kondig ik jullie bij deze een nieuwe tak van Rennen met Rens aan: “Rennen met Rens Pro” Een groep lopers